להיות בתנועה
בין אם מדובר בתנועת הצופים, בתנועת בני עקיבא או בסניף עוז... כל המדריכים שראיינתי מסכימים על דבר אחד – הסיפוק האישי הכי גדול שלהם מהפעילות בתנועה הוא כשהם מצליחים לחולל שינוי אצל אחד מהחניכים.
מיכל נחמני, תלמידת כיתה י"ב, אחראית תחום קהילה בתנועת הצופים
תספרי לי קצת על התפקיד שלך
"אחראית תחום קהילה – הוא תפקיד חדש בצופים. במסגרת התפקיד אני אחראית על פעילויות שונות עם הקהילה, כלומר אנחנו פועלים כדי ליצור חיבור בין השבט לבין הקהילה, לדוגמה מצעד העששיות שעשינו, פורימון... אנחנו מתכננים לעשות סוכה קהילתית וגם חושבים על פעילויות חברתיות שמחברות בין דתיים לחילוניים."
מה עשית לפני כן?
"הייתי מדריכה בעצמי וגם ליוויתי 5 מדריכות צעירות. המדריכים ואני שמים דגש גדול על קבלת השונה ושילוב אנשים עם מוגבלויות בתנועה. אנחנו גם שמים דגש על פיתוח העצמאות של החניכים, על כך שיהיה להם אכפת מהסביבה ומאנשים אחרים. אני חושבת שהצופים משפיעים לטובה על הילדים הם הופכים אותם לעצמאים יותר ומלמדים אותם לשתף פעולה אחד עם השני."
מהם האתגרים שלך?
"אחד האתגרים הגדולים בעיני הוא לנתק את הילדים מהטלפונים שלהם ולעודד אותם: להיות אחד עם השני, לראות את הטבע, להיות נוכחים בסביבה שלהם... זה קשה להגיד לילד לסגור את המשחק ולהתחיל לדבר עם חברים שלו."
מה עושה לך טוב בצופים?
"אני בצופים מכיתה ד` עד י"ב, לא הפסקתי אף פעם... בעיניי, זה המקום הכי משמעותי מבחינת הדרך שבה התחנכתי. בצופים נוצרים קשרי חברות עמוקים משום שאנחנו עוברים דברים ממש כמו בצבא ואנחנו לומדים לעזור אחד לשני. הצופים עזרו לי להיות עצמאית, לפתח מודעות לסביבה ולהיות אקטיביסטית בנוגע לדברים שאני רוצה לשנות – אלו בדיוק התכונות שצריך להשריש אצל החניכים, לא רק בצופים אלא בכול תנועות הנוער. יש ילדים שקשה להם יותר מבחינה חברתית, וכאשר המדריכים מצליחים לעזור להם למצוא את החוזקות שלהם ולהשתלב זה נפלא בעיניי. לפעמים המדריכים יכולים לעשות את זה טוב יותר מהמבוגרים משום שהם קרובים אל החניכים מבחינת הגיל".
הילה שרעבי, כיתה י"א, קומונרית בסניף עוז
ספרי לי קצת על סניף עוז ועל התפקיד שלך
"סניף עוז הוא תנועה שאליה מגיעים ילדים מכיתה א` עד כיתה ג`. הסניף הוא מעין הכנה לתנועת בני עקיבא. אני קומונרית בסניף והתפקיד שלי הוא להכין את המדריכים למפגש עם החניכים, להיות אחראית על התקציב, לארגן טיולים וכדומה. הילדים מגיעים לסניף ביום שלישי וביום שבת והמדריכים מעבירים להם פעולות. המדריכים הם אלו שבוחרים אלו פעולות לעשות בהתאם לחזון של התנועה."
מהו לדעתך האתגר הגדול ביותר?
"אצלנו בתנועה, האתגר הוא בעיקר של המדריכים משום שהם לומדים עד השעה חמש והם צריכים לשלב את הלימודים שלהם עם הזמן שהם מקדישים להכנת פעילויות לילדים הקטנים וזה לא פשוט."
מה עושה לך טוב באופן אישי?
"החניכים עושים לי טוב הם אינטליגנטיים, חכמים ואוהבים. לפעמים בבית ספר יש ילדים שמתפספסים וכאן בתנועה אפשר לשים לב לכול הילדים וזה חשוב שאנחנו המדריכים יכולים להגיע לאותם חניכים."
עומר גלבוע, כיתה י"א, מדריך בתנועת בני עקיבא
תספר לי קצת על התפקיד שלך
"אני מדריך כרגע חניכים מכיתה ז`. בפעולות אני משלב בין משחקים ופעילויות חווייתיות, לבין ערכים וחזון התנועה. אני גם משתדל ללמד את החניכים שלי דברים חדשים שהם לא יודעים."
מהו לדעתך האתגר הגדול ביותר?
"האתגר הגדול שלי הוא שיש 20 ומשהו בנים ובנות וקשה למצוא את הפעילות שתתפוס את כולם... שכולם יהיו שמחים ושבעי רצון. אתגר נוסף הוא לחזק את הילדים שזקוקים לחיזוק – לתת להם תנופה כדי שהם יצליחו להשתלב בקבוצה."
מה עושה לך טוב באופן אישי?
"מה שעושה לי טוב הוא פשוט חניך שמוקיר תודה. הרבה פעמים חניכים לוקחים כמובן מאליו את מה שאנחנו המדריכים עושים בשבילם, אז כשחניך פתאום בא ומעריך ואומר תודה – זה שווה את כל ההשקעה. גם לראות חניכים שבהתחלה היה להם קשה ועכשיו הם במצב יותר טוב מבחינה חברתית או בלימודים, זה גם עושה לי ממש טוב."
שחר עבודי, כיתה י"ב רכזת מדצ"ים בילדודס
תספרי לי קצת על התפקיד שלך
"לחוג `ילדודס` באים חניכים מכיתות א` עד ג` ואת הפעולות מדריכות בנות בכיתה י` שהן מד"ציות. את המד"ציות מכשירות המדריכות בוגרות. פעם בשבועיים אני מעבירה מפגש הדרכה למד"ביות (מדריכות בוגרות). לאחר כל פעולה יש ישיבה של כל הצוות שבה אנחנו מנתחות את הפעולה ומסיקות מסקנות."
מהו לדעתך האתגר הגדול ביותר?
"בגלל שהילדים קטנים מאוד, לפעמים הם לא רוצים להיכנס לפעולה או להשתתף משחק כזה או אחר, אז המדריכים צריכים לאלתר כדי שהחניכים לא ישתעממו."
מה עושה לך טוב באופן אישי?
"בכול תחילת פעולה אני מתרגשת מחדש... אני מתרגשת גם להעביר פעולה למד"ציות. באופן אישי אני הייתי ילדה שקטה מאוד... לא הייתי משתתפת או מצביעה בשיעורים. היום בזכות ההדרכה והתהליך שעברתי כבר אין לי בעיה להגיד את דעתי וזה מה שקורה גם למדריכות שלי שחלקן בהתחלה פחדו להדריך ולא ידעו מה לעשות והיום הן מכשירות מדריכות אחרות."