מאחורי הגדר של הגינה הציבורית
בסיירת ההורים של אורנית מוסד וותיק שפועל ברציפות כבר יותר מעשור, יש בממוצע בין 12 ל-16 הורים מתנדבים, אשר בסופי שבוע, במקום לצפות בטלוויזיה או לארח חברים, בוחרים לסייר בגנים הציבוריים ובמקומות המפגש של בני הנוער.
מטרת הסיורים היא בראש ובראשונה לשמור על ביטחונם של הנערים והנערות, אך במקביל הסיירת שומרת גם על השקט ועל השלווה של השכנים.
בראיון עם נירה שרעבי שניהלה את סיירת ההורים בארבעת השנים האחרונות ומסיימת בימים אלו את תפקידה - היא מסבירה על פעילות הסיירת.
אחרי כל כך הרבה שנים בסיירת הורים, מהו לדעתך היתרון הגדול ביותר של הסיירת?
"הסיירת יוצרת נוכחות בשטח ששומרת על ביטחונם של הילדים ולפעמים גם מונעת מהם "לעשות שטויות". הנוכחות שלנו מאזנת את בני הנוער משום שהם מבינים שיש מישהו שאיכפת לו ורוצה לשמור עליהם.
הסיירת היא גם גורם מרתיע - בני הנוער לא יעשו דברים אסורים כשיש נוכחות הורית בשטח. בעיניי, המטרה העיקרית של הסיירת היא שהילדים יראו שיש מבוגר אחראי שאפשר לדבר איתו בחופשיות משום שהוא לא מגיע ממקום שיפוטי אלא מתוך רצון לקיים תקשורת פתוחה. בני נוער מרגישים את האכפתיות ולפעמים הם מספרים למתנדבים דברים שהם לא מספרים להורים שלהם."
על פניו בני נוער אוהבים להתלונן כשיש פיקוח של הורים, איך הם מקבלים את פני המתנדבים?
"בני הנוער מקבלים אותנו בסבר פנים יפות, משום שהם יודעים שאנחנו לא כוח אכיפה, אלא נמצאים במקומות הבילוי שלהם כדי להגן ולעזור. למשל, היה מקרה של ילד שהשתכר בכול סוף שבוע והחברים שלו סיפרו על כך למתנדבי הסיירת. כלומר, החברים הבינו שמשהו לא בסדר ושהילד זועק לעזרה והם הרגישו בנוח לספר לנו. אנחנו דיווחנו על המצב, כדי לוודא שהנער מקבל את העזרה שהוא צריך."
האם המתנדבים עוברים הכנה?
"בהחלט כן, במשך השנים עשינו מספר השתלמויות - היו שיחות עם פסיכולוגית שהסבירה על "תקשורת מקרבת" ויש הרצאות שמסבירות מה קורה עם הנוער של ימינו, מה מניע אותם, איך צריך לגשת אליהם כדי שלא יהיה `חשדניסקים` וכדומה. כמו כן, פעם בשנה אנחנו עושים מפגש גיבוש של הסיירת כדי שכול המתנדבים יכירו אחד את השני".
יש תופעות מיוחדות שמאפיינות את היישוב?
"אני חושבת שיש כאן אחלה של נוער, אבל כמו בכול מקום אחר, לפעמים ההשתוללות או פריקת העול מובילות לוונדליזם כמו למשל הריסת מתקנים בגן שעשועים. אני מאמינה שהתפקיד של ההורים הוא להסביר לילדים שלהם כיצד צריך להתנהג במקומות ציבוריים."
"הילדים זקוקים למבוגר אחראי, הם נהנים מהביקורים שלנו ואפילו מחכים לנו. אנחנו תמיד משתדלים להגיע עם עוגיות או עם משהו מתוק אחר ובחורף אנחנו דואגים גם לתרמוס עם תה חם. אני חושבת שהסיירת נותנת לבני הנוער תחושה שמישהו נמצא איתם ודואג להם." אומרת דקלה נחשון, מתנדבת בסיירת כבר 6 שנים.
מדוע החלטת להתנדב דווקא בסיירת הורים?
"זה סיפור מצחיק... כאשר שמעתי בפעם הראשונה על סיירת הורים, חשבתי שמדובר על עזרה ראשונה לילדים ולבני נוער שנפצעו כלומר לסייע במקום ולפנות לבית חולים. מכיוון שאני באה מעולם הרפואה חשבתי שההתנדבות הזו תתאים לי. אחר כך התברר לי שמדובר בסיורים בגינות בסופי שבוע, החלטתי להתנדב משום שאני מאמינה שזה חשוב מאוד שבני הנוער ידעו שיש מישהו שנמצא בחוץ בלילה כדי לשמור עליהם".
אלו שינויים לדעתך קרו בשנים האחרונות מבחינת הסיירת?
"פעם המשמרות שלנו היו עמוסות מאוד, ואילו היום יש פחות בני נוער ברחובות. בני הנוער ממשיכים להתמודד עם אותם אתגרים רק שהיום המפגשים הם יותר בתוך הבתים והפיקוח על הנעשה הוא יותר של ההורים עצמם. התפקיד שלנו בסיירת והתפקיד של ההורים בבית הוא לדעת מה קורה עם הילדים שלנו בין אם הם מבלים בתוך הבית או בחוץ".
אביבית אבורוס, מחזיקת תיק הנוער: "באורנית ישנן פעילויות מגוונות לבני הנוער, ומרכז הנוער הוא מקום מפגש פעיל עבורם. כמו בכול ישוב, ישנם בני נוער שנפגשים בשעות הלילה באזורים ציבוריים ברחבי הישוב. סיירת ההורים היא גורם בוגר ואחראי הפוגש את בני הנוער בשעות הלילה בגנים הציבוריים וברחבי היישוב. המפגש עם בני הנוער הוא הזדמנות נהדרת לשוחח, להעלות בעיות ולשמוע את רחשי ליבם של בני הנוער ובהתאם לכך להציף את נושאים רלוונטיים לטיפול מול המועצה".
בני הנוער באורנית מכירים את הסיירת ומקבלים אותנו בחיוך, הם מביעים הערכה לנוכחות הסיירת בשעות שאינן שגרתיות ומשתפים פעולה.
"סיירת הורים היא ביטוי לחוסן קהילתי, למרקם חברתי רגיש ואכפתי המשדר לבני נוער: "אתם גדלים ביישוב שמבוגריו רואים! אתם גדלים ביישוב אשר למבוגריו אכפת!". וחשוב לא פחות: "אתם גדלים ביישוב שמבוגריו מסוגלים לשים לב לכל התנהגות לא מקובלת ולפעול בנחישות להפסקתה". דני שחר, מנהל הראשות למאבק באלימות סמים ואלכוהול ביטחון ישובי.
התוכנית פועלת באורנית את הפעילות מרכזת שגית פרבר.